طبیعتاً پیش از شروع تحصیل دکترا در آلمان، نیاز به گذراندن دوره کارشناسی ارشد می باشد. کشور آلمان برخلاف آمریکا و خیلی کشورهای دیگر قانون کلی و متمرکزی برای این امر ندارد. در کشور آلمان، دانشگاه برای انتخاب دانشجو نقشی ندارد و تنها اساتید و گروهها تعیین کننده دریافت پذیرش در مقطع دکترا می باشند.
تحصیل دکترا در آلمان به صورت تحقیقاتی و پژوهش محور بوده (Promotion) و در دوره تحصیل دانشجو می بایست در مورد موضوع خاصی تحقیق کرده و در نهایت نتیجه را به صورت یک رساله (Dissertaion) ارائه دهد و به این صورت موفق به دریافت مدرک دکترا در رشته مورد نظر خواهد شد. طول دوره تحصیل در مقطع دکترا عموماً 3 تا 5 سال خواهد بود و دانشجو در این مدت، واحد درسی ای پاس نخواهد کرد.
تحصیل دکترا در آلمان به زبان انگلیسی است و معمولا 3 تا 5 سال طول می کشد.
حتما بخوانید:
سیستم دریافت پذیرش دکترا در آلمان
دوره دکترا در آلمان زیر نظر یک استاد خاص اداره می شود و این استاد مسئول استخدام و نیز مسئول راهنمایی پروژه دانشجو خواهد بود. بنابراین برای دریافت موقعیت و پوزیشن دکترا درواقع می بایست نظر استاد راهنما را جلب نمود.
گرفتن پذیرش در مقطع دکترا بسیار زمانبر بوده و معمولاً اساتید ترجیح می دهند که از دانشجویان کارشناسی ارشد خود پذیرش نمایند. البته این به معنی پذیرش مطلق دانشجویان ارشد این اساتید و عدم پذیرش دیگر دانشجویان نمی باشد. مواردی که می تواند در پروسه اپلای و دریافت پذیرش در مقطع دکترا تأثیر مثبت داشته باشد شباهت فعالیت های قبلی دانشجو به پوزیشن کنونی و مقالههایی است که دانشجو منتشر کرده است.
روش دریافت پذیرش در مقطع دکترا در آلمان بر اساس سیستم سنتی مکاتبه با اساتید می باشد و دانشجو می بایست از دانشگاه مورد نظر، استاد راهنمایی را که حوزه فعالیت وی مد نظر و متناسب با پروپوزال کارشناسی ارشد دانشجو می باشد را پیدا نماید.
سیستم پذیرش در مقطع دکترا کاملاً به استاد راهنما بستگی داشته و مواردی همچون داشتن مدرک زبان و حداقل نمره آن، سوابق تحصیلی، داشتن مقاله و … از مواردی است که در گرفتن پذیرش تاثیرگذار خواهد بود، بعنوان مثال دانشجویی که معدل بالاتری داشته است ارجحیت دارد. البته متقاعد کردن استاد راهنما کاملاً به خود دانشجو بستگی دارد.
نحوه دریافت پذیرش در مقطع دکترا در آلمان بصورت مکاتبه با اساتید و جلب نظر استاد مورد نظر است و در این امر، دانشگاه نقشی ندارد.
روش های درخواست تحصیل دکترا در آلمان
برای اینکه رشته تحصیلی خود را در مقطع دکترا و دانشگاههای آلمانی ادامه دهید، میتوانید از مسیرهای مختلفی استفاده کنید. این روشها که هر کدام نیاز به رعایت نکات مهمی دارد، شما را به نتیجه متفاوتی میرسانند. همچنین باید تمامی مراحل را به درستی طی کنید تا در انتها بتوانید به نتیجه مطلوبی برسید. به طور کلی روشهایی که باید برای تحصیل دکترا در آلمان استفاده کنید عبارتند از:
- پیدا کردن پوزیشن خالی در دانشگاههای آلمان
- مکاتبه با اساتید دانشگاههای آلمان
پیدا کردن پوزیشن خالی در دانشگاههای آلمان و مکاتبه با اساتید این کشور راههای مختلفی دارد. به همین دلیل در ادامه مطلب قصد داریم نکات لازم برای انجام چنین کارهایی را به شما معرفی کنیم. با طی کردن درست نیز میتوانید شانس بیشتری برای موفقیت داشته باشید.
پیدا کردن پوزیشن خالی در دانشگاه های آلمان نیز روش دیگر درخواست پذیرش مقطع دکترا در دانشگاه های آلمان است و ممکن است امری زمانبر باشد.
پیدا کردن پوزیشن خالی در دانشگاههای آلمان
در اولین قدم متقاضیان تحصیل دکترا در آلمان باید پوزیشنهای خالی در دانشگاههای این کشور را پیدا کنند. سپس با ارسال درخواست و مدارک به دانشگاه مورد نظر میتوانند از دانشگاه پذیرش بگیرد.
دانشگاهها برای دانشجویان نیز پوزیشن خالی را در نظر گرفته و متقاضی باید درخواست را در زمان مناسب یا همان ددلاین ( Deadline ) کنند. همچنین دانشجویان در سایت دانشگاه امکان مشاهده پوزیشنهای خالی را دارند و در صورت نیاز اپلای خواهند کرد.
ناگفته نماند که پیدا کردن پوزیشنهای خالی و اطلاع از بازه زمانی ارسال درخواست راههای مختلفی دارد که در بخش بعدی مطلب به معرفی آنها میپردازیم
روشهای پیدا کردن پوزیشن دکترا در آلمان
دانشگاههایی که موقعیت پذیرش تحصیل دکترا در آلمان را دارند، معمولا به سختی توسط داوطلب قابل تشخیص هستند. همچنین درصد زیادی از داوطلبان زمان ارسال درخواست اپلای را از دست میدهند. به همین دلیل باید برای پیدا کردن پوزیشن و ارسال درخواست میتوانید از ابزارها و سایتهای مختلفی استفاده کنید که عبارتند از:
- سایت Dead
- پلتفرم آنلاین academicpositions
در سایتهایی که معرفی شدند، تمامی پوزیشنهای تحصیل دکترا در آلمان قابل مشاهده هستند. شما میتوانید در این سایتهای پوزیشنها و تاریخ ددلاین آنها را ببینید و در زمان مناسب درخواست را ارسال کنید. همچنین برخی از اساتید مقطع دکترا در آلمان پوزیشنهای خود را در این سایتها معرفی میکنند. اما ممکن است اطلاعات مربوط به بخش اساتید به روز نباشد.
سایت Dead و نیز پلتفرم آنلاین academicpositions از کاربردی ترین ابزارهای پیدا کردن پوزیشن دکترا در آلمان هستند.
مکاتبه با اساتید دانشگاههای آلمان
یکی دیگر از روشهایی که برای ارسال درخواست وجود دارد، مکاتبه مستقیم با اساتید دانشگاههای آلمانی است. در این حالت دانشجو باید یک لیست کامل از اساتیدی که زمینه کاری وی فعالیت دارند را تهیه کند. سپس دانشجو باید از طریق ایمیل با این استادها ارتباط برقرار کند و رزومه خود را بفرستد. حالا دانشجو میتواند برای تحصیل مقطع دکترا آماده شود.
اگر شما هم نمیتوانید لیست اساتید را پیدا کنید، در بخش بعدی مطلب شما را با روش انجام این کار آشنا خواهیم کرد.
پیدا کردن اساتید برای دریافت پذیرش دکترا در آلمان
سایت Dead که در بخشهای قبلی مطلب با آن آشنا شدید، یکی از راههایی است که میتوانید برای مشاهده لیست اساتید استفاده کنید.
توجه داشته باشید که جستجو اساتید بر اساس رشته در این سایت اندکی زمانبر است. به همین دلیل توصیه میکنیم که در ابتدا لیستی از دانشگاههایی که رشته شما را ارائه میدهند را آماده کنید. حالا میتوانید با گروه رشته مورد نظر در سایت خود دانشگاه ارتباط بگیرید و رزومه اساتید و اعضای گروه را ببینید.
شرایط لازم اساتید راهنما در مقطع دکترا در آلمان
در مقطع دکترا در آلمان، هر استادی اجازه استاد راهنما شدن را نخواهد داشت و تنها اساتیدی که دوره Habilitation را سپری کرده باشند این مجوز را خواهند داشت. البته اساتیدی که این دوره را نگذرانده باشند نیز می توانند به صورت غیررسمی و بر روی سربرگ اساتید مجاز دانشجو جذب کنند. اساتیدی که دارای عناوین Dipl.Ing یا Dipl باشند در واقع دارای مدرک کارشناسی ارشد هستند و اجازه سوپروایزر شدن نخواهند داشت.
نوشتن پروپوزال برای دکترا در آلمان
دانشجو متقاضی تحصیل در مقطع دکترا در آلمان می بایست بعنوان اولین قدم، فیلد مورد نظر خود را مشخص نماید و انتخاب آن بر اساس علاقه و تجربه فعالیت در این زمینه می باشد پس از آن می بایست برای این موضوع یا موضوعات، پروپوزال مناسب نوشته شود.
متقاضی در این زمان باید استادهای راهنمای مرتبط با پروپوزال خود را پیدا کرده و این پروپوزال را برای وی ارسال نماید. مهمترین موضوع برای متقاعد کردن استاد در دریافت پذیرش دکترا پروپوزال می باشد ولی با توجه به موضوع و آکادمیک بودن متن پروپوزال، چند سوال برای استاد راهنما مطرح خواهد شد:
- دانشجوی متقاضای بطور کلی توانایی انجامکار تحقیقاتی را دارد یا خیر؟
- طرح متقاضی قابلیت اجرایی دارد؟
- این پروپوزال از عهده استاد راهنما بر می آید؟
برای دریافت پذیرش در مقطع دکترا در آلمان باید این موضوع را در نظر داشت که موضوع پروپوزال باید برای استاد راهنما کاملاً واضح باشد. پروپوزال برای کسانی مناسب است که هدف مشخصی دارند و به دنبال پیدا کردن استاد مربوطه هستند. بعضی از اساتید نیز به دنبال چنین دانشجویانی هستند، اما برخی دیگر تنها به دنبال پیدا کردن دانشجویانی هستند که توانایی اجرای طرح آنها را داشته باشد . در حالت دوم راحت تر می توان نظر استاد راهنما را برای دریافت پذیرش دکترا جلب کرد و تنها کافیست ایده ها و فعالیت های خود را نزدیک به فعالیت استاد راهنما نمایش داد.
برگزاری مصاحبه برای دریافت پذیرش دکترا در آلمان
متقاضیان پس از پیدا کردن استاد راهنما، می بایست ایمیلی شامل تمامی اطلاعات پایه ازجمله خلاصه ای از سوابق تحصیلی، خلاصه مقالات چاپ شده و شرح پروپوزال را برای وی ارسال نمایند.
در فرآیند دریافت پذیرش دکترا در آلمان، برخی از اساتید راهنما پس از آشنایی با پروپوزال دانشجو با وی مصاحبه از طریق اسکایپ برگزار خواهند کرد. اما برخی دیگر از داوطلبان می خواهند تا توضیحات بیشتری را پیرامون پروپوزال خود ارائه دهند.
معمولاً در مصاحبه اسکایپ، بدون اشاره مستقیم سطح زبان داوطلب نیز سنجیده خواهد شد و در صورتیکه در پذیرش دریافتی قید شود که سطح زبان داوطلب کافی است نیازی به ارائه مدرک زبان به استاد و یا سفارت نخواهد بود.
در واقع اساتید مدارک تمامی متقاضیان را بررسی کرده و با تعدادی از آنها مصاحبه اسکایپ انجام خواهند داد. اما در برخی موارد نیز استاد راهنما مصاحبه حضوری درخواست خواهد کرد و در این حالت استاد از دانشجو می خواهد تا سفری چند روزه به آلمان داشته باشد که در این صورت معمولاً تمامی هزینه های این سفر از جانب استاد و یا دانشگاه پرداخت خواهد شد.
محوریت مصاحبه های حضوری و اسکایپ درباره پروژه کارشناسی ارشد و یا کارشناسی، موضوعات دیگری که در رزومه به آنها اشاره شده است و نیز انگیزه داوطلب برای درخواست انجام پروژه خواهد بود.
به جرأت می توان گفت که مصاحبه و نیز توصیه نامه های اساتید معرف، مهم ترین نقش را در قبولی و یا رد درخواست داوطلب خواهد داشت.
تقریبا همه اساتید در دانشگاه های آلمان، پیش از موافقت با درخواست پذیرش شما، با شما مصاحبه برگزار خواهند کرد.
شرایط و مدارک لازم برای تحصیل دکترا در آلمان
دولت و دانشگاههای آلمان برای پذیرش دانشجویان در مقطع دکترا شرایط خاصی را در نظر گرفته است. متاسفانه درصد بالایی از متقاضیان شناخت زیادی به این شرایط و مدارک ندارند و با مشکلات زیادی مواجه میشوند. همچنین در صورتی که کمیته آموزشی یا آفیسر سفارت نقصی در مدارک مشاهده کند، قطعا روند درخواست پذیرش یا صدور ویزا را مختل خواهد کرد. به همین دلیل باید شرایط تحصیل دکترا در آلمان را به خوبی بدانید که مهمترین آنها عبارتند از:
- شرایط سنی مناسب
- سوابق تحصیلی قابل قبول
- ارائه مقالات تحقیقاتی
- تمکن مالی مورد تایید سفارت
- عدم وجود گپ تحصیلی غیر قابل توجیه
موارد بالا شرایط اولیه برای داوطلبانی است که میخواهند مقطع دکتر را در دانشگاههای آلمانی بگذرانند. زمانی که این شرایط را داشته باشید، میتوانید برای دریافت پذیرش و ویزای تحصیلی آلمان آماده شوید. البته برای انجام این کارها به مدارکی نیاز دارید که به شرح زیر هستند:
- پاسپورت معتبر
- مدارک تحصیلی مقطع کارشناسی ارشد و ریز نمرات
- نامه تمکن مالی
- انگیزه نامه
- توصیه نامه از اساتید دانشگاهی
- بیمه نامه برای ویزا
- مدرک زبان آلمانی ( در صورت وجود )
- رزومه تحقیقاتی
مدارک مورد نیاز برای دریافت پذیرش و ویزای تحصیلی آلمان جزئیات زیادی دارند. همچنین برای شرایط اولیه هم قوانین مختلفی ارائه شده است. برای مثال اگر گپ تحصیلی زیادی دارید که شرایط سنی را نقض میکند، با استفاده از دلایل قانع کننده میتوانید گپ تحصیلی را توجیه کنید. البته در بخشهای بعدی راجع به جزئیات مدارک و شرایط اولیه توضیحاتی را قرار دادهایم.
پس از دریافت پذیرش دکترا از آلمان، باید برای ویزای تحصیلی آلمان اقدام کنید.
شرایط سنی داوطلب برای درخواست پذیرش دکترا در آلمان
برای داوطلبان مقطع دکترا در آلمان محدودیت سنی برای سفارت و دانشگاه وجود نخواهد داشت، اما در صورتی که سن داوطلب زیاد باشد می بایست در انگیزه نامه خود فواصل تحصیلی ایجاد شده را بصورت کامل و با فعالیت های تحصیلی و شغلی مرتبط پر کند و نیز دلیل قابل قبولی برای تصمیم به ادامه تحصیل ارائه نماید.
سطح مدرک زبان مورد نیاز برای درخواست پذیرش دکترا در آلمان
به جرات می توان گفت که اکثر پوزیشنها و موقعیت های مقطع دکترا در آلمان به زبان انگلیسی ارائه می شود. اما موقعیتهایی نیز هستند که به زبان آلمانی ارائه شوند و یا دوزبانه باشند.
پس می توان نتیجه گرفت که برای دریافت پذیرش دکترا در آلمان نیازی به دانستن زبان آلمانی نمی باشد، اما دانش زبان آلمانی امتیاز مثبت محسوب خواهد شد و کسانی که این دانش را داشته باشند و یا دانشجویانی که مقطع کارشناسی ارشد خود را در دانشگاه های آلمان گذرانده باشند شانس بیشتری به نسبت بقیه داوطلبان خواهند داشت.
حداقل داشتن مدرک زبان آیلتس 6.5 یا معادل آن، برای دریافت پذیرش در مقطع دکترا در آلمان الزامی است.
زمان بندی برای درخواست پذیرش دکترا در آلمان
درخواست برای دریافت پذیرش دکترا در آلمان، ددلاین و زمانبندی خاصی ندارد و هر زمانی می توان اپلای کرد، فعالیت دانشجو نیز از زمانی شروع خواهد شد که استاد راهنما تشخیص دهد. البته آگهی های موقعیت دکترا در وبسایت های daad.de و مشابه اغلب ددلاین مشخصی دارند و لازم است داوطلب قبل از تاریخ مشخص شده، مراحل درخواست موقعیت را مطابق با آنچه در آگهی ذکر شده است انجام دهد. آگهی های دکترا معمولاً شامل توضیحات مختصری درباره کلیات پروژه مدنظر استاد هستند.
مدارک لازم برای درخواست پذیرش دکترا در آلمان
در تمامی آگهی های پوزیشن دکترا، رزومه داوطلب، ترجمه مدارک کارشناسی و کارشناسی ارشد به همرات ریزنمرات آنها درخواست خواهد شد. البته در این مرحله ترجمه غیر رسمی این مدارک نیز مورد قبول خواهد بود.
علاوه بر اینها یک انگیزه نامه علمی نیز برای این فرآیند لازم خواهد بود که محوریت آنها بر روی پروژههایی که داوطلب در دوره های کارشناسی و کارشناسی ارشد انجام داده است و همچنین مهارت های دانشجو می باشد. همچنین بسیار مهم است که در این انگیزه نامه متقاضی به دلایل علاقه مندی خود در رابطه با انتخاب فعالیت پژوهشی مورد نظر با استاد مربوطه اشاره و تأکید نماید.
توصیه نامه برای درخواست پذیرش دکترا در آلمان
در تمامی این آگهی های پوزیشن دکترا، یک یا دو آدرس ایمیل استاد معرف از داوطلب درخواست خواهند کرد که لازم است اساتید معرف معرفی نامه های خود را مستقیماً به آدرس ایمیل ذکر شده در آگهی ارسال کنند. در این آگهیها زمان خاصی بعنوان زمان مطلوب برای شروع دوره معرفی شده است که در صورت قطعیت پذیرش داوطلب، امکان به تأخیر انداختن آن (به دلیل مسائلی از قبیل تأخیر در صدور ویزای تحصیلی) وجود خواهد داشت.
هزینههای تحصیل دکترا در آلمان
دوره تحصیل دکترا در آلمان حدود 3 الی 4 سال زمان میبرند. به همین دلیل برای شهریه حداقل سه سال را باید در نظر بگیرید که در دانشگاههای دولتی توسط دولت پرداخت میشود. همچنین در صورتی که نتوانید در ترمهای مجاز تحصیلات خود را به پایان برسانید، باید برای ترمهای اضافی شهریه بپردازید. ناگفته نماند هر ترم باید هزینه خدمات دانشجویی که بین 100 تا 350 یورو است را در نظر بگیرید.
زندگی دانشجویی در آلمان نیز کاملا به سبک زندگی شما و شهر محل تحصیل بستگی دارد. اما به طور مثال یک زندگی دانشجویی ساده در آلمان برای دانشجویان بین المللی حدود 860 یورو در ماه است که تفریحات جزئی و هزینه رستورانها اقتصادی را پوشش میدهد.
تحصیل در مقطع دکترا در دانشگاه های دولتی آلمان رایگان است و نیز امکان دریافت بورسیه تحصیلی نیز در این مقطع وجود دارد.
حتما بخوانید:
بورسیه تحصیلی آلمان
به تمامی کمک هزینه های تحصیلی و یا حقوق قراردادهای کاری که دانشجویان مقطع دکترا در آلمان دریافت می کنند فاند گفته می شود. اسکولارشیب از ابتدا دارای مبلغ مشخصی می باشد، اما قراردادهای کاری با توجه به شرایط شخص از جمله وضعیت تأهل و تعداد فرزندان و … مشخص خواهد شد.
اغلب دانشجویان در مقطع دکترا، از جانب استاد راهنمای خود، حمایت مالی می شوند. و این بورسیه های تحصیلی شامل حقوق ماهیانه و بعضاً کمک هزینه هایی برای شرکت در کنفرانس های داخل و یا خارج از آلمان می شود.
در برخی موارد ممکن است این بورسیه های تحصیلی بصورت کامل وجود نداشته باشد که در این صورت نیز برای دانشجویان دکترا این امکان وجود دارد تا بصورت استاد حل تمرین دروسی که استاد راهنمای خود دانشجو و یا اساتید دیگر ارائه می کنند فعالیت نمایند و حق الزحمه دریافت کنند.
در برخی موارد نیز ممکن است هیچ حمایت مالی و بورسیه تحصیلی ای به دانشجو ارائه نشود و وی مجبور باشد بیرون از دانشگاه بصورت نیمه وقت اشتغال داشته باشد. درصورتیکه بورسیه تحصیلی دانشجو به ازای هر ماه حداقل برابر با 934 یورو باشد نیازی به ارائه نامه تمکن مالی به سفارت نخواهد بود.
در صورتی که حمایت مالی دانشجوی مقطع دکترا در آلمان به صورت کامل باشد، در این صورت پس از کسر مالیات، تقریباً معادل ۱۴۰۰ یورو حقوق در ماه دریافت خواهد کرد که با این درآمد به سادگی می تواند از عهده هزینه زندگی در آلمان بربیاید. درصورت تاهل و یا داشتن فرزند، مالیات کمتری از حقوق دانشجو کسر خواهد شد و به این ترتیب حقوق دریافتی وی بیشتر خواهد شد.
نحوه دریافت بورسیه تحصیلی آلمان
در صورتی که دانشجو، پذیرش دکترای خود را بدون هیچ کمک هزینه و یا حقوقی از جانب استاد راهنمای خود دریافت نمود، میتواند برای دریافت بورسیه تحصیلی اقدام نماید. این فرآیند پس از ورود به آلمان و با دریافت معرفینامه از استاد راهنما امکان پذیر خواهد بود.
دانشجویان مقطع دکترا در آلمان میتوانند از طریق موسسات و بنیاد های مختلفی از جمله Boell.de/en/foundation/scholarships و Kas.de/wf/en/42.8 کمک هزینه تحصیلی دریافت نمایند. همچنین داوطلبان اخذ پذیرش در مقطع دکترا می توانند اکثر اسکولارشیپ های آلمان را در سایت Rhodes-deutschland.de/Anbieter جستجو نمایند.
پوزیشن شغلی دکترا در آلمان
برخی از دوره های دکترا در آلمان بعنوان شغل محسوب می شود و برخی خیر. دریافت بورسیه تحصیلی و اسکولارشیپ بعنوان شغل محسوب نخواهد شد. اما در صورتی که داوطلب بتواند از طریق پوزیشن خالی اپلای نماید و پذیرش دریافت کند بعنوان شغل محسوب شده و در این صورت می تواند همانند یک کارمند حقوق دریافت نماید. رقابت برای دریافت پوزیشن دکترا در آلمان شدیدتر خواهد بود و به همان نسبت حقوق و مزایای بالایی نیز خواهند داشت.
انواع دانشگاههای آلمانی برای تحصیل مقطع دکترا
در خاک آلمان بیش از موسسه آموزشی وجود دارد که تمامی آنها برای تحصیل مقطع دکترا مناسب نیستند. به همین دلیل اگر قصد تحصیل دکترا در آلمان را دارید باید دانشگاههای مناسب این مقطع را بشناسید. همچنین برخی از دانشگاههای این کشور به شدت برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و ایجاد یک رزومه تحقیقاتی قوی برای مقطع دکترا مناسب هستند. در ادامه این بخش از مطلب، انواع دانشگاههای آلمانی را معرفی خواهیم کرد تا بتوانید مطمئنتر در مسیر ورود به مقطع دکترا گام بردارید.
دانشگاههای تحقیقاتی
همانطور که از نام این دسته از دانشگاهها پیداست، دانشجو با ورود به دانشگاه میتواند در زمینههای مختلف تحقیق کند. در دانشگاههای تحقیقاتی دانشجو با کمک اساتید مجرب پروژههای تحقیقاتی آکادمیک را به پایان میرساند. همچنین داشتن تجربه تحقیقات در این دانشگاهها یک امتیاز بزرگ محسوب میشود.
دانشگاههای فنی
دانشگاههای تکنیکال یا فنی به صورت تخصصی در زمینه علوم، فناوری و مهندسی فعالیت میکنند. به همین دلیل اگر در رشتههای فنی و مهندسی تحصیل میکنید، دانشگاههای فنی بهترین انتخاب برای مقطع دکترا شما هستند. البته که برخی از دانشگاههای فنی رشتههای تحصیلی دیگر را نیز دارند.
دانشگاههای علوم کاربردی و هنر که مقطع دکترا ندارند
به طور کلی دانشگاههای علوم کاربردی در آلمان با نام Fachhochschulen شناخته میشوند. همچنین این دانشگاهها به شکل متمرکز روی رشتهها و موضوعاتی مانند مهندسی، اقتصاد و علوم اجتماعی تمرکز دارند. البته اگر قصد تحصیل دکترا در آلمان را دارید و دانشگاهی با عنوان Fachhochschulen انتخاب کردهاید، بهتر است که دانشگاه را عوض کنید؛ زیرا این دانشگاهها مقطع دکترا را ارائه نمیکنند.
البته که تنها دانشجویان دانشگاههای علوم کاربردی نیستند که نمیتوانند به مقطع دکترا برسند. بلکه دانشگاههای دیگری هم در خاک آلمان وجود دارند که نمیتوان در آنها مدرک دکترا گرفت. برای مثال دانشگاههای هنر، فیلم و موسیقی چنین مقطعی را ارائه نمیدهند. به همین دلیل میتوان گفت که دانشجویان بین المللی مقطع دکترا باید یک دانشگاه تکنیکال یا تحقیقاتی را انتخاب کنند.
معرفی دانشگاههای خصوصی و عمومی آلمان برای تحصیل دکترا
کشور آلمان به 16 ایالت یا بخش تقسیم شده که هر کدام مسئول اداره دانشگاههای دولتی خود هستند. همچنین بخش کوچکی از این دانشگاهها کمکهای مالی را از کلیساها کاتولیک یا پروتستان میگیرند. در حال حاضر حدود 400 مرکز آموزش عالی دکترا در این کشور وجود دارد. ناگفته نماند که 95 درصد دانشجویان به صورت خودکار به این دانشگاهها برای تحصیل دکترا در آلمان وارد میشوند.
5 درصد باقی دانشجویان که قادر به دریافت پذیرش در دانشگاه دولتی نمیشوند، وارد 120 دانشگاه خصوصی آلمان خواهند شد. اما باید دقت کنید که درصد زیادی از دانشگاههای خصوصی کشور آلمان علمی کاربردی هستند. همانطور که در بخشهای قبلی مطلب گفته شد چنین دانشگاههایی مقطع دکترا را ارائه میدهند. به همین دلیل باید به نوع دانشگاه دقت کنید تا به موفقیت برسید.
روشهای اقامت دانشجویان
دانشجویان بین المللی که قصد تحصیل دکترا در آلمان را دارند، میتوانند روشهای مختلفی را براای اقامت خود انتخاب کنند. هر یک از روشهای اقامت در این کشور برای دانشجویان مزایا و معایب خاص خودش را به همراه دارد. همچنین نوع محل اقامت روی هزینههای شما نیز تاثیرگذار خواهد بود. به همین دلیل باید در انتخاب محل اقامت خود به خوبی دقت کنید تا با مشکل مالی مواجه نشوید.